Tasdik
Tasdik Nedir?
Kuran içerisinde tasdik etmenin olduğu bazı ayetler şunlardır:
- Ellerinin arasındaki kitapları tasdik etme (2:40-41, 2:91, 2:97, 3:3, 4:47, 5:58, 6:92 35:31, 46:30 vd.)
- Yahya'nın (A.S.), Allah'tan gelen kelimeyi tasdik edici olması (3:39)
- Meryem oğlu İsa'nın (A.S.), Tevrat'ı tasdik edici olması (3:50, 5:46, 61:6)
- Cezalandırılmayı tasdik etmek (37:52-53)
- Harun'un (A.S.), Musa'yı (A.S.) tasdik edici olması (28:34)
- Peygamberin, elçileri tasdik etmesi (37:37)
- Doğruyu tasdik etmek (39:33)
- İmran kızı Meryem'in, Rabbinin kelimelerini ve kitaplarını tasdik etmesi (66:12)
- Din gününü (yargı günü) tasdik etme (70:26)
Bu yazımızda temel duracağımız nokta ise Kuran'ın "Ellerinin arasındakini" yani "Tevrat ve İncil'i" tasdik etmesi olacaktır.
Kuran'ın, Tevrat ve İncil'i Tasdik Etmesi
Kuran'a baktığımızda Kuran, Tevrat ve İncil'i tasdik ettiğini belirttiği ayetlerde onları çeşitli şekillerde vasıflandırır. Bu vasıflandırmalardan ikisi şunlardır; "Ellerinin arasındaki (beyne yedeyhi)" ve "Yanınızdakini (meakum)". Şimdi bu iki kavramı dikkatlice inceleyelim.
Beyne Yedeyhi
Kuran, Cin 27
Yemin olsun, içinizden Cumartesi gününde azgınlık yapanları siz bilirsiniz. Onlara şöyle dedik: "Aşağılık maymunlar oluverin." Bu durumu, o zamankilere (beyne yedeyhi) ve onların ardından geleceklere ibret dolu bir ceza, takva sahiplerine de bir öğüt yaptık."
O, sana Kitap'ı, elleri arasındakileri (beyne yedeyhi) tasdikleyici olarak hak bir yoldan indirdi. Tevrat'ı ve İncil'i de indirmişti.
Kuran, Ali İmran 3:3
Ant olsun ki; onların kıssalarında sağlıklı düşünen temiz akıl sahipleri için ibretler, alınacak dersler vardır. Bu uydurulan bir hadis değildir. Bilakis, kendinden öncekilerini ellerinin arasındakini (beyne yedeyhi) onaylayan ve her şeyi ayrıntılı olarak açıklayan ve aynı zamanda inanan halklar için bir yol gösterici ve bir rahmettir
Kuran, Yusuf 111
Sana Kitap'tan vahyettiğimiz, kendisinden öncekileri ellerinin arasındakini (beyne yedeyhi) tasdik edici olarak gerçektir. Kuşkusuz Allah, Kullarından Haberdar Olan'dır, Her Şeyi Gören'dir.
Kuran, Fatır 31
Yanınızdakini/ Meakum
Kuran "Meakum" ifadesini Tevrat ve İncil içinde kullanmaktadır. Örneğin;
Kuran, Bakara 41
Ey kendilerine kitap verilenler! Biz bir takım yüzleri silip arkalarına çevirmeden, yahut Cumartesi Ashabı'nı lanetlediğimiz gibi onları da lanetlemeden önce, yanınızda bulunanı (meakum) tasdikleyici olarak indirdiğimize inanın. Allah'ın emri yerine getirilmiş olacaktır.
Kuran, Nisa 47
Tasdikin Mahiyeti
Ayrıca Tasdikin bu üç anlamda anlaşılması durumunda şu ayetleri nasıl anlayacağımıza dair bir soru oluşur;
Derdi ki: "Sen gerçekten (şunu) tasdik edenlerden (musaddikine) misin?"
"Öldüğümüz, toprak ve kemik olduğumuz zaman, gerçekten cezalandırılacak mıyız?"
Kuran, Saffat 52-53
Ayette gördüğünüz "Musaddikine/Musaddık" kelimesi "Tasdik eden, Doğrulayıcı" anlamlarına gelmektedir. Eğer "tasdik etmek", "bir şeyin bir kısmını onaylamak" anlamına geliyorsa ayetlerde belirtilen kişi cezalandırmanın bir kısmını mı doğrulamaktadır? Yoksa tamamını mı doğrulamaktadır?
"Ben, size Rabb'inizden, elinizin altında bulunan (beyne yedeyhi) Tevrat'ı tasdik edici olarak (musaddikan) ve daha önce size haram kılınmış bazı şeyleri helal kılmak için bir ayetle geldim. Allah'a karşı takvalı olun ve bana itaat edin."
Kuran, Ali İmran 50
Kimileri verdiğim örnekleri saçma bulabilir ama bu örnekleri saçma bulanlar bu ayetlerde "kısmen tasdik" vb. yorumları reddederken; Kuran'ın, Tevrat ve İncil'i tasdik ettiği ayetlerde tasdik ve tekzibin aynı anda olduğuna inanarak üç maymunu oynamayı tercih etmektedir. Nasıl ahiret gününün bir kısmının tekzip bir kısmının tahrif edilmesi mantığa uymuyor ve reddediliyorsa bir şeyin -ki bu kitap da olabilir- kısmen tasdik ve kısmen tekzip edilmesi akla ve lügate bir o kadar aykırıdır.
Kuran, Bakara 91
O, sana Kitap'ı, elleri arasındakileri (beyne yedeyhi) tasdikleyici (musaddikan) olarak hak bir yoldan indirdi. Tevrat'ı ve İncil'i de indirmişti.
Kuran, Ali İmran 3
Ey kendilerine kitap verilenler! Biz bir takım yüzleri silip arkalarına çevirmeden, yahut Cumartesi Ashabı'nı lanetlediğimiz gibi onları da lanetlemeden önce, yanınızda bulunanı (meakum) tasdikleyici (musaddikan) olarak indirdiğimize inanın. Allah'ın emri yerine getirilmiş olacaktır.
Kuran, Nisa 47
0 Yorum